martes, 1 de julio de 2025

L’Alianza Europea de Llengües Regionáls reibindique l'aragonés y'l balenciá a Huesca

 


Una delegació de l’Alliance Européenne des Langues Régionales-AELR (Alianza Europea de Llengües Regionáls) encabezada per l’Institut d’Estudis Valencians á estat bisitán estos ultims díes diferéns comarques de la probincia de Huesca pa balorá la situació actual de la llengua aragonesa en les segües dos grans bariedáts dialectáls, altoaragonés y aragonés oriental.

Concretamen, los delegáts de l’Alianza an estat a les comarques del  Cinca Medio, La Llitera, Somontano de Balbastro, Ribagorza, Sobrarbe, Alto Gállego y Jacetania. La expedició europea á pogut constatá la presencia de modalidáts aragoneses a totes les comarques bisitades y, sobretot, la bitalidat de l’aragonés oriental a les comarques de La llitera y Ribagorza. Ademés, los representáns de l’AELR se ban comprometre a bisitá més entabán les comarques orientáls de les probincies de Zaragoza y Teruel, agón tamé se parlen modalidáts propies aragoneses.

Inbitáts per la Federació d’Asociacións Culturáls de l’Aragó Oriental (FACAO), los delegáts de l’Alianza an compartit chornades técniques en representáns aragonesos y an estretit llazos en rutes etnológiques y gastronómiques. Anchí mateix, desde l’Institut d’Estudis Valencians (INEV) s’á reibindicat la llengua balenciana frente a la imposició del catalá que patís desde fa décades l’antic Reino de Balencia.

Denuncien les promeses incumpllides dels Gubérs aragonés y balenciá

Desde l’Alianza s’an reibindicat les llengües regionáls d’Europa y s’á reprobat als Ejecutibos d’Aragó y Comunidat Balenciana per incumpllí les segües promeses electoráls respecto a les llengües. A modo d’ejempllo, lo pun 411 del programa electoral de 2023 del PP aragonés diu que “Omitirem lo terme ‘catalá’ pa denominá a les modalidáts bernácules de la zona oriental d’Aragó”. Per aixó, los representáns de l’Alliance an exigit al Guber de Jorge Azcón que modifique l’artícul 4.1 de la Ley de Patrimoni Cultural Aragonés y elimine’l catalá coma llengua propia d’Aragó, ademés de suprimí l’Institut Aragonès del Català y reestructurá l’Academia Aragonesa de la Lengua. Esperanza Viu, portabéu de FACAO, señale que “s’á de fomentá l’aragonés oriental y ebitá anchí que sigue sustituit per la llengua d’una altra comunidat autónoma”.

En cuan a l’istóric Reino de Balencia, Carlos Mazón (PP) ba asegurá a una entrebista publicada lo 29 d’octubre de 2023 al diari La Vanguardia, que “Siríe interesán, la ‘Acadèmia de la Llengua Valenciana’, que no é’l mateix que la ‘Acadèmia Valenciana de la Llengua’. Perque lo nom de la nostra llengua é balenciá. No sic ingenuo, sic conscién de que algúns traten de torpedeá u manipulá lo debat filológic. Parlen d’unidat de la llengua coma antesala d’unidat política. A n’ixo pun me tindrán enfrente”. Debán d’esta decllaració d’intencións, los miembros de l’AELR exigisen a Carlos Mazón que sigue coerén y aposte per una reforma total de la actual Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Esperanza Viu á recordat que “les promeses están pa cumpllise y azó é lo que an de fé los gubérs d’Azcón y Mazón. Los ciudadáns los ban botá según un programa electoral y pa realizá’ls cambis que ban anunciá”.

Acto conmemoratibo a Bearn (Fransa) al mes de setiembre

Los miembros de l’INEV y de FACAO que estos díes an recorgut la probincia de Huesca ban aprofitá tamé pa realizá una bisita a la regió istórica del Bearn, a Fransa. Allí ban podre constatá la difícil situació en la que’s trobe la llengua bearnesa, encá que desde les asociacións locáls s’está traballán, y mol, per la defensa y promoció del bearnés. Anchí mateix, l’Alianza Europea de Llengües Regionáls, a la que ademés d’asociacións balencianes, aragoneses y bearneses se í troben entidáts probenzáls y napolitanes, está estudián una proposta pa celebrá’l Día Européu de les Llengües (26 de setiembre) precisamen al Bearn.


No hay comentarios:

Publicar un comentario